Riet als tuinafscheiding

Het natuurlijke product ‘riet’ wordt al zeer lang door mensen gebruikt, en voor diverse doeleinden. Dakbedekking zal hiervan de meest bekende zijn. Door de jaren heen zijn er mogelijkheden voor riet bijgekomen, en ook weer voorbij gegaan. Wat te denken van bijvoorbeeld rieten stoelen of fietsmanden? Maar we willen hier met name rieten matten benadrukken. Rietmatten kunnen perfect als een afscheiding gebruikt worden, in de tuin of op een dakterras of balkon. Een lelijke muur of schutting kan worden weggewerkt met behulp van rieten matten. Dit een hele simpele oplossing.

Het verwerken van rietstengels

Riet worden gewonnen op diverse plaatsen, zo ook nog altijd in Nederland. Het oogsten van riet is geen gemakkelijke klus. Maar na het oogsten wordt riet tegenwoordig machinaal verwerkt. Rietstengels worden gevlochten en gebonden als rietmatten met behulp van verzinkt ijzerdraad, net als bij een wilgenrol of een wilgenmat op rol. En ook met een afstand van 10 cm tussen de ijzerdraden, waardoor een stevig natuurproduct ontstaat. Je kan er klimplanten tegenaan laten groeien, dit geeft zo nodig nog meer privacy dan de rieten matten alleen.

Levensduur van een natuurlijke afscheiding

De bevestiging en constructie bepalen de levensduur van natuurlijke afscheidingen, zoals van een wilgenrol of rieten matten. Normaal gezien is de levensduur van rietmatten ongeveer 4 tot 6 jaar. Het is een prachtig en uniek product, wat gelijk na de plaatsing een sfeervol effect heeft op jouw tuin, dakterras of balkon. Het is relatief simpele oplossing als afscheiding en een groot plezier om naar te kijken.